De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag in een interview met de Wall Street Journal aangegeven dat hij terugkomt op twee grote campagnebeloftes
Trump vertelt in het interview dat hij niet meer van plan is om Chinta te bestempelen tot valutamanipulator – iets dat hij tijdens zijn campagne nog beloofde te doen op de eerste dag van zijn presidentschap. Daarnaast is hij nu ook een voorstander van de Amerikaanse export-importbank, een instituut waar hij ook veel kritiek op had tijdens zijn campagne.
Na zijn ontmoeting met de Chinese president Xi Jingping, afgelopen weekend, is Trump van mening van veranderd over één van zijn belangrijkste campagnebeloftes: het aanmerken van China als valutamanipulator – een land dat de waarde van zijn munt verlaagt om vals te spelen in de wereldhandel.
Trump is nu van mening dat dat de discussies met Xi over Noord-Korea in gevaar zou brengen.
“China is geen valutamanipulator”, aldus Trump.
Trump wil handelsdeal met China
Trump voegt daaraan toe dat hij open staat voor een handelsovereenkomst met China waarin het inperken van het handelstekort geen grote rol krijgt, om zo "het probleem in Noord-Korea op te lossen."
"Ik heb tegen hem gezegd, ik zei, 'Je weet dat we dat [handelstekort] niet kunnen laten doorgaan", zegt Trump. "Maar wil je een goeie deal? Los het probleem in Noord-Korea op.' Dat is een handelstekort wel waard. Een wat minder goede handelsdeal dan normaal zou dat wel waard zijn."
Trumps opmerkingen staan in schril contrast met de verklaringen die hij tijdens de verkiezingscampagne gaf over de Amerikaanse handelsrelatie met China.
Kritiek op China
"Ik win van de mensen in China", zei hij bij een verkiezingsrally in South-Carolina in juli 2015. "Ik win van China. Je kan van China winnen als je slim bent. Maar onze mensen nu hebben geen idee. We geven staatsdiners aan de bazen van China. Ik zei waarom organiseer je staatsdiners voor hen? Ze naaien ons van alle kanten. Neem ze gewoon mee naar McDonald's en ga dan terug naar de onderhandelingstafel."
Bijna een jaar later, in mei 2016, zei Trump bij een bijeenkomst in Indiana dat de VS "China niet kan laten doorgaan met het verkrachten van ons land, en dat is wat ze doen."
"Het is de grootste diefstal in wereldgeschiedenis", vervolgde hij.
In juni noemde hij de Chinese leiders "grote schaakmeesters" in het manipuleren van hun munt.
"Het grootste wapen dat tegen ons wordt gebruikt om onze bedrijven te vernietigen is de devaluatie van valuta, en de grootste hierin is China", zei hij bij een manifestatie in New Hampshire. "Heel slim. Ze zijn als grote schaakmeesters. En wij zijn aan het dammen. En we zijn er slecht in."
Exportbank
In reactie op Trumps draai, zegt Democraat Chuck Schumer, de oppositieleider in de Senaat, dat Trumps actie "symptomatisch is voor het gebrek aan echte, harde actie tegen de handelspraktijken van China".
"Als de president er niet in slaagt om ze als valutamanipulator aan te merken, geeft hij ze groen licht om onze banen en rijkdommen te blijven stelen", aldus Schumer in zijn verklaring. "De beste manier om China te laten meewerken op het gebied van Noord-Korea, is om hard te zijn op het gebied van handel. Dat is waar de Chinese overheid het meest om geeft."
Over de export-importbank, zegt Trump nu dat het instituut "een heel goed iets is".
"Het blijkt dat, allereerst, veel kleine bedrijven echt worden geholpen", zegt Trump. "Maar, nog belangrijker, andere landen ook. Als andere landen daarmee stoppen verliezen we ontzettend veel handel."
De export-importbank is een Amerikaanse overheidsinstelling die financiering regelt om de Amerikaanse export een steuntje in de rug te geven. Het agentschap wordt vaak bekritiseerd door de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij, die de bank zien als vriendjespolitiek.
Zelfs tijdens de campagne zei Trump nog tegen Mark Halperin van Bloomberg dat hij het agentschap "overbodig" vond.
"Het is eenrichtingsverkeer", zei Trump destijds. "Het is een donzen dekentje voor politici en anderen, en een paar bedrijven. Deze bedrijven kunnen prima zonder. Dus ik ben geen voorstander. Ik denk dat het overtollige bagage is. Het is niet nodig."
In het interview met de Wall Street Journal zegt Trump echter dit: "Instinctief zou je zeggen, 'wat een belachelijk ding'."
"Maar eigenlijk is het een heel goed iets", voegt hij daaraan toe. "En het haalt geld binnen. Het zou een hoop geld kunnen verdienen."
NAVO is niet overbodig
Trump maakte woensdag overigens nog een derde draai, toen hij in een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in het Witte Huis zei dat het transatlantische bondgenootschap inmiddels weer de moeite waard is voor de VS.
"Ik zei dat het overbodig was", aldus Trump. "Het is niet overbodig meer."
Trump probeert intussen op Twitter zijn aanhangers ervan te overtuigen dat hij zijn beloftes niet verbreekt. "We houden onze beloften, stuk voor stuk. Op het gebied van de grens, energie, banen en wetgeving", schrijft hij. "Grote veranderingen zijn onderweg!"